Meer nieuws over onze activiteiten en evenementencontact museum

Informatie en arrangementen voor groepen.bezoeken voor groepen

Het streekmuseum

..keer even terug naar het Hageland anno 1900..

Het streekmuseum is ondergebracht in een typische langgevelhoeve. Deze zijn met hun langste gevel meestal naar het oosten gericht. Het museum is gelegen in de Hagelandstraat 1 in Loksbergen (deelgemeente van Halen), in het uiterste westen van Limburg.

Museum De Reinvoart
..een typische langgevelhoeve uit Loksbergen..

In het hoeveke treffen we een oude herberg, een woonvertrek, een kelderkamer, een klompenmakerij, een schuur en op zolder de reconstructie van een schoolklasje. Ook het verbodene, dat welig tierde in de streek, komt aan bod.

Vertrekkend vanuit het museum kan je prachtige wandelingen maken doorheen de holle wegen en wijngaarden, met grandioze vergezichten. Een bezoek aan een lokale wijnbouwer met proeverij is ook mogelijk. Voor een daguitstap zijn de nabij gelegen steden en dorpen Diest, Scherpenheuvel, Averbode en Zichem een aanrader. Het slagveld uit WOI, waar de 'Slag der Zilveren Helmen' zich afspeelde, is binnen wandelafstand.

Hiernaast vinden we nog tal van gebruiksvoorwerpen. Voor de ouderen bekende dingen die mogelijk zelfs wat heimwee naar het verleden oproepen. Voor de jongeren een inzicht in het primitieve en harde leven van vroeger.

leefruimte anno 1900
..de goei plek..(leefruimte anno 1900)

Arrangementen

 • Bezoek museum en streekdrank € 5,00 pp (min. 12 pers.)
 • Wandeling met gids, vanaf 10 pers € 45,00
 • Wandeling met gids, meer dan 30 pers = 2 gidsen (2 x € 45)

Ook op gastronomisch vlak kan je aan je trekken komen in ons museum. Dit alleen op afspraak en met minimum 8 personen. Er is keuze tussen :

 • Spek en eieren*
 • Breugeltafel*
 • Reinvoartpannenkoeken*
 • Taart*
 • Witte en zwarte pensen met appelspijs*
 • Gehaktballetjes met krieken*
 • Broodmaaltijd + 1 st. taart*
 • Broodjes hesp & kaas*
 • Barbeque mogelijk op afspraak

Bij gerechten met * zijn twee tassen koffie inbegrepen. Er is ook een ruim assortiment aan dranken en streekproducten.

herberg anno 1900
.. de herberg anno 1900..

Een andere streekervaring zijn de wandelingen in de holle wegen. Op slechts een paar honderd meter van het museum zijn de prachtigste holle wegen van Limburg te vinden. De diepste haalt bijna 14 m! Alle mogelijke wandelingen staan op kaart en deze zijn in de herberg te verkrijgen.

Een aanrader zijn de wandelingen op de hellingen van en naar de wijnboeren in de streek. Zij brengen u langs de wijngaarden tot in de wijnkelders, waar men een pittige Hagelander kan proeven. Men kan zelfs Breugel-tafelen op de hellingen (op afspraak).

Halense holle weg
..de befaamde holle wegen in Loksbergen..

In ons museum is er ook plaats voor lokale bekende personen.

Zo is er een speciaal plaatsje voor priester-dichter August Cuppens. Hij was pastoor in Loksbergen van 1899 tot 1924, en is een bekend schrijver van o.m. "O. L. Vrouw van Vlaanderen"

Tevens is er plaatsje gereserveerd voor de vooroorlogse radio "Loksbergen".

de zolder
.. een blik op de zolder ..